Architektūra

Iš Baku kraštovaizdžio kyla Zaha Hadid Heydar Aliyev centras

Iš Baku kraštovaizdžio kyla Zaha Hadid Heydar Aliyev centras
Anonim

Iš Baku kraštovaizdžio kyla Zaha Hadid Heydar Aliyev centras

„Zaha Hadid Architects“ baigė kurti Heydaro Alijevo centrą Baku, Azerbaidžane - kultūros centrą su sienomis, kurios sklandžiai kyla iš aplinkinės aikštės paviršiaus (+ skaidrių demonstracija).

„Hufton + Crow“ nuotrauka

Susidedantis iš daugybės sutampančių skysčių paviršių, „Zaha Hadid Architects“ suprojektavo pastatą kaip pagrindinę parodų, koncertų ir kitokios kultūrinės veiklos vietą Azerbaidžano sostinėje.

Iwan Baan nuotrauka

Stiklo pluošto gelžbetonio plokštės sukuria banguojančius sienų paviršius, o langai ir įėjimai yra išplatėti į angas tarp skirtingų tūrių.

Iwan Baan nuotrauka

„Centras atitrūksta nuo griežtos ir dažnai monumentalios Bakuose vyraujančios sovietinės architektūros, siekdamas vietoj to išreikšti azerbaidžaniečių kultūros jautrumą ir į ateitį žvelgiančios tautos optimizmą“, - sakė projekto architektė Saffet Kaya Bekiroglu.

Iwan Baan nuotrauka

Architektas kaip pavyzdį nurodo tradicinės islamo architektūros dekoratyvinius raštus ir lenktas formas.

Iwan Baan nuotrauka

„Mūsų tikslas buvo susieti su tuo istoriniu architektūros supratimu ne pasitelkiant mimikriją ar ribojant laikymąsi praeities ikonografijos, o plėtojant griežtą šiuolaikinę interpretaciją, atspindinčią labiau niuansuotą supratimą“, - sakė jis.

„Hufton + Crow“ nuotrauka

Norint sukurti sudėtingas konstrukcijos geometrijas, betoninė konstrukcija buvo sujungta su plieniniu erdvės rėmu, tačiau visos vertikalios kolonos yra paslėptos užuolaidų sienose.

„Hufton + Crow“ nuotrauka

Lygus išorės paviršius tęsiasi per pastato vidų, kur didelės erdvės, kuriose nėra kolonų, yra įvairios paskirties, įskaitant biblioteką, muziejų ir 1000 vietų auditoriją.

„Hufton + Crow“ nuotrauka

Pakopiniai balkonai leidžia matyti vaizdus tarp skirtingų grindų ir erdvių, o apšvietimas yra išdėstytas siaurose įdubose su sienomis.

„Hufton + Crow“ nuotrauka

„Zaha Hadid Architects“, kuris taip pat neseniai baigė kurti bibliotekos pastatą Vienos ekonomikos ir verslo universitete, 2007 m. Laimėjo Heydaro Alijevo centro projektavimo konkursą. Šiuo metu įmonė taip pat dirba kalnų muziejuje Italijoje ir 215 metrų dangoraižyje. už Majamį.

„Hufton + Crow“ nuotrauka

Skaitykite toliau iš Saffet Kaya Bekiroglu aprašymo:

Heydaro Alijevo centras

Kaip buvusios Sovietų Sąjungos dalis, Azerbaidžano sostinės Kaspijos jūros vakarinėje pakrantėje esančio Baku urbanistika ir architektūra padarė didelę įtaką to laikmečio planavimui. Nuo 1991 m. Nepriklausomybės Azerbaidžanas daug investavo į Baku infrastruktūros ir architektūros modernizavimą ir plėtrą, nukrypdamas nuo normatyvinio sovietinio modernizmo palikimo.

„Hufton + Crow“ nuotrauka

Po 2007 m. Konkurso „Zay Hadid Architects“ buvo paskirta Heydar Aliyev centro projektavimo architektais. Centras, suprojektuotas kaip pagrindinis tautos kultūros programų pastatas, atitrūksta nuo griežtos ir dažnai monumentalios sovietinės architektūros, kuri tokia paplitusi Baku, norėdamas vietoje to išreikšti azerbaidžaniečių kultūros jausmus ir į ateitį žvelgiančios tautos optimizmą.

„Hufton + Crow“ nuotrauka

Projektavimo koncepcija

Heydaro Alijevo centro projektas nustato nenutrūkstamą, sklandų ryšį tarp jį supančios aikštės ir pastato interjero. Aikštė, kaip žemės paviršius; prieinamas visiems kaip Baku miesto audinio dalis, kyla taip, kad apimtų vienodai viešą vidaus erdvę ir apibrėžtų renginių erdvių, skirtų kolektyvinei šiuolaikinės ir tradicinės azerų kultūros šventėms, seką.

„Hufton + Crow“ nuotrauka

Parengti dariniai, tokie kaip bangos, bifurkacijos, raukšlės ir posūkiai, modifikuoja šį aikštės paviršių į architektūrinį kraštovaizdį, kuris atlieka daugybę funkcijų: sveikina, įtraukia ir nukreipia lankytojus per skirtingus interjero lygius. Šiuo gestu pastatas išblukina įprastą skirtumą tarp architektūrinio objekto ir miesto kraštovaizdžio, pastato apvalkalo ir miesto aikštės, figūros ir žemės, vidaus ir išorės.

„Hufton + Crow“ nuotrauka

Skaidrumas architektūroje šiame regione nėra naujiena. Istorinėje islamo architektūroje eilutės, tinkleliai ar stulpelių sekos teka begalybe kaip medžiai miške, sukurdami nehierarchinę erdvę. Nuolatiniai kaligrafiniai ir dekoratyviniai raštai teka iš kilimų į sienas, sienas į lubas, lubas į kupolus, sukurdami vientisus ryšius ir panaikindami skirtumus tarp architektūrinių elementų ir žemės, kurioje jie gyvena.

Iwan Baan nuotrauka

Mūsų tikslas buvo susieti su tuo istoriniu architektūros supratimu ne pasitelkiant mimikriją ar ribojant laikymąsi praeities ikonografijos, o plėtojant griežtą šiuolaikinę interpretaciją, atspindinčią labiau niuansuotą supratimą.

Iwan Baan nuotrauka

Reaguodamas į topografinį kritimą, kuris anksčiau buvo padalijęs teritoriją į dvi dalis, projektas pristato tiksliai terasinį kraštovaizdį, nustatantį alternatyvius ryšius ir maršrutus tarp viešosios aikštės, pastato ir požeminės automobilių stovėjimo aikštelės. Šis sprendimas leidžia išvengti papildomų kasinėjimų ir sąvartynų ir sėkmingai paverčia pradinį sklypo trūkumą pagrindine projektavimo ypatybe.

Iwan Baan nuotrauka

Geometrija, struktūra, medžiagiškumas

Vienas iš kritiškiausių, tačiau sunkiausių projekto elementų buvo architektūrinė pastato odos plėtra. Mūsų siekis pasiekti tokį ištisinį paviršių, kad jis atrodytų vienalytis, reikėjo daugybės skirtingų funkcijų, statybos logika ir techninės sistemos turėjo būti sujungtos ir integruotos į pastato apvalkalą. Pažangusis kompiuterija leido nuolat kontroliuoti ir bendrauti tarp daugelio projekto dalyvių.

Iwan Baan nuotrauka

Heydaro Alijevo centrą iš esmės sudaro dvi bendradarbiaujančios sistemos: betoninė konstrukcija, sujungta su kosminių rėmų sistema. Norint pasiekti erdves, kuriose nėra didelių kolonų, leidžiančių lankytojui patirti interjero sklandumą, vertikalius konstrukcijos elementus sugeria vokų ir užuolaidų sienų sistema. Ypatinga paviršiaus geometrija skatina netradicinius konstrukcinius sprendimus, tokius kaip išlenktų „bagažinių stulpelių“ įvedimas, kad būtų pasiekta atvirkštinė paviršiaus žievelė nuo žemės į vakarus nuo pastato, ir konusinės sijos, palaikančios skydines sijas, „smiliumi“. pastato apvalkalas į rytus nuo svetainės.

„Hufton + Crow“ nuotrauka

Erdvės rėmo sistema leido pastatyti laisvos formos konstrukciją ir sutaupė daug laiko per visą statybų procesą, tuo tarpu pagrindinė konstrukcija buvo kuriama taip, kad apimtų lankstų ryšį tarp standžios erdvės rėmo grotelės ir laisvai suformuotų išorinių apvalkalų siūlių. Šios siūlės buvo gautos racionalizuojant sudėtingą projekto geometriją, panaudojimą ir estetiką.

„Hufton + Crow“ nuotrauka

Stiklo pluoštu armuotasis betonas (GFRC) ir stiklo pluoštu armuotas poliesteris (GFRP) buvo pasirinkti kaip idealios apkalos medžiagos, nes jos leidžia pastato dizainui suteikti plastiškumo, kartu reaguojant į labai skirtingus funkcinius reikalavimus, susijusius su įvairiomis situacijomis: aikštė, pereinamasis laikotarpis. zonos ir vokas.

„Hufton + Crow“ nuotrauka

Šioje architektūrinėje kompozicijoje, jei paviršius yra muzika, tada siūlės tarp plokščių yra ritmas. Buvo atlikta daugybė paviršiaus geometrijos tyrimų, siekiant racionalizuoti plokštes išlaikant tęstinumą visame pastate ir kraštovaizdyje. Siūlės leidžia geriau suprasti projekto mastą. Jie pabrėžia nuolatinę jo skysčio geometrijos transformaciją ir numanomą judesį, siūlo praktinį sprendimą praktiniams statybos klausimams, tokiems kaip gamyba, tvarkymas, transportavimas ir surinkimas; ir atsakymas į tokius techninius klausimus, kaip judėjimo pritaikymas dėl įlinkio, išorinės apkrovos, temperatūros pokyčiai, seisminis aktyvumas ir vėjo apkrova.

„Hufton + Crow“ nuotrauka

Norint pabrėžti nuolatinį pastato išorės ir vidaus santykį, labai kruopščiai buvo apsvarstytas Heydaro Alijevo centro apšvietimas. Apšvietimo projektavimo strategija išskiria pastato skaitymą dieną ir naktį.

Iwan Baan nuotrauka

Dienos metu pastato tūris atspindi šviesą, nuolat keičiant centro išvaizdą atsižvelgiant į paros laiką ir žiūrėjimo perspektyvą. Pusiau atspindintis stiklas suteikia gąsdinančių žvilgsnių viduje, sukeldamas smalsumą, neatskleisdamas skysčių, esančių viduje. Naktį šis veikėjas pamažu virsta apšvietimu, sklindančiu iš vidaus ant išorinių paviršių, išskleidžiant oficialią kompoziciją, kad būtų atskleistas jos turinys, ir išlaikant sklandumą tarp vidaus ir išorės.

„Hufton + Crow“ nuotrauka

Kaip ir visas mūsų darbas, Heydaro Alijevo centro dizainas išsivystė iš tiriant ir tiriant vietos topografiją ir centro vaidmenį platesniame kultūriniame kraštovaizdyje. Taikant šiuos artikuliuotus ryšius, dizainas įterpiamas į šį kontekstą; atskleis būsimas tautos kultūrines galimybes.

Norėdami rasti darbo galimybes „Zaha Hadid Architects“, apsilankykite jų įmonės profilyje „Dezeen Jobs“ tinklalapyje.

Svetainės planas - spustelėkite, jei norite pamatyti didesnį vaizdą Pirmo aukšto planas - spustelėkite, jei norite pamatyti didesnį vaizdą Pirmo aukšto planas - spustelėkite, jei norite gauti didesnį vaizdą Antro aukšto planas - spustelėkite, jei norite pamatyti didesnį vaizdą Trečio aukšto planas - spustelėkite, jei norite pamatyti didesnį vaizdą Ketvirto aukšto planas - spustelėkite, jei norite pamatyti didesnį vaizdą Penkto aukšto planas - spustelėkite, jei norite pamatyti didesnį vaizdą Šešto aukšto planas - spustelėkite, jei norite pamatyti didesnį vaizdą Septinto aukšto planas - spustelėkite, jei norite pamatyti didesnį vaizdą Aštunto aukšto planas - spustelėkite, jei norite pamatyti didesnį vaizdą AA skyrius - spustelėkite, jei norite pamatyti didesnį vaizdą Skyrius DD - spustelėkite, jei norite gauti didesnį vaizdą Skyrius EE - spustelėkite, jei norite gauti didesnį vaizdą Skyrius GG - spustelėkite, jei norite pamatyti didesnį vaizdą