Anonim
„Brains“ Neribotas neuromokslų centras, kurį sukūrė Wiegerinckas

„Brains Unlimited“ yra šios neseniai baigtos statyti trijulės, kuri teikia neuromokslų tyrimų įrenginį Nyderlandų Mastrichto universitetui (+ skaidrių demonstracija), pavadinimas.

Projektuoti Nyderlandų firmos „Wiegerinck“ pastatų yra besivystančiame Mastrichto sveikatos miestelyje, pietiniame universiteto teritorijos pakraštyje. Jie yra švietimo ir tyrimų centras.

Kompleksas yra padalintas į du sparnus. Pirmajame, esančiame dviejuose pastatuose, yra mokymo kabinetai ir biurai, taip pat vietos pradedančioms įmonėms ir universitetų valdomoms įmonėms. Antrajame yra patobulintas skenavimo įrenginys, kuriame yra trys magnetinio rezonanso tomografijos (MRT) skaitytuvai.

Kiekvieno pastato išorė yra skirtinga, tačiau visi trys buvo sukurti taip, kad jaustųsi tos pačios šeimos dalimi.

„Projektas yra pagrįstas pastatų elementų komplektu žalioje vidinėje zonoje“, - teigė architektai. "Šis pastato elementų ansamblis skiriasi savo aukščiu ir jam suteikiama architektūrinė detalė, išreikšta didele įvairove tam tikrame darnumo laipsnyje."

Dvi trinkeles, sudarančias pagrindinį sparną, architektai suprojektavo tinkleliuotas konstrukcijas, pagamintas iš tamsaus surenkamojo betono. Šešių aukštų blokelis tai užpildė raudonu emaliu įstiklintais stiklais, o keturių aukštų pastate yra medinių plokščių fasadas.

Vieno aukšto skaitytuvo laboratorijos išorę sudaro konstrukciniai stiklinimo ir aliuminio stulpeliai, o architektai apibūdina kaip „rezervuotą, abstraktų dizainą“.

Stikliniai koridoriai sujungia tris pastatus žemės lygyje, išsiliedami į salę komplekso centre. Ši erdvė veikia kaip registratūra ir veda į auditoriją, esančią už jos ribų.

Čia yra architektų projekto aprašymas:

„Brains Unlimited“ Mastrichtas

Vizija padaryti neįmanoma neįmanoma

Mastrichto universiteto Kognityvinės neuromokslo katedra (Psichologijos ir neuromokslų katedra), vadovaujama prof. Dr. Rainier Goebel, 2008 m. Išreiškė siekį toliau plėsti savo vardą smegenų tyrimų srityje. Departamentas taip pat norėjo pasiūlyti tyrimų grupėms ir išorės šalims galimybę naudotis pažangių tyrimų galimybėmis. Didžiausi klientai tai yra besikuriantys verslai ir atskiri universitetai. Jie gali išsinuomoti erdvę pastate iš „Stichting Life Sciences“ inkubatoriaus Mastrichte (SLIM). Naujasis tyrimų institutas vadinasi „Brains Unlimited“.

„Brains Unlimited“ mokslininkai, verslininkai ir gydytojai dirba po vienu stogu, tirdami žmogaus smegenų funkcijas, kad įgytų naujo supratimo ir sukurtų klinikinių pritaikymų, kuriuos vėliau būtų galima komercializuoti. „Brains Unlimited“ taip pat siūlo profesinį išsilavinimą neurofizikos ir neurovaizdų srityje bei teikia apgyvendinimo paslaugas įmonės „BioPartner“ inkubatoriuje. Tyrimų rezultatai pagrindžia naujų ligų, tokių kaip Alzheimerio, Parkinsono, epilepsijos, šizofrenijos ir MS, gydymo, diagnozavimo ir technologijų kūrimą.

Siekdamas įgyvendinti savo užmojus, universitetas pastatė naują švietimo, biuro ir laboratorijos centrą smegenų tyrimams. Pagrindiniame pastate yra švietimo kabinetai (auditorija ir auditorijos), kabinetai ir laboratorijos. Gretimoje skaitytuvo laboratorijoje yra moderniausia tyrimų įranga trijų MR (magnetinio rezonanso) skaitytuvų pavidalu. Svarbiausias turtas yra fMRI (funkcinio magnetinio rezonanso tomografija) skaitytuvas su ypač dideliu (9, 4 Tesla) magnetiniu lauku, kurio visame pasaulyje yra tik keturi.

Esminis šio fundamentinio tyrimo aktualumas įtikino Europą, provinciją ir verslo bendruomenę padaryti iššūkių kupiną finansinį šio projekto įgyvendinimą subsidijomis ir įnašais pagal šūkį „Vizija padaryti neįmanoma neįmanoma“.

„Brains Unlimited“ yra pirmasis projektas, baigtas Mastrichto sveikatos miestelyje. „Health Campus“ yra valorizacijos miestelis, kuriame mokslinio tyrimo ir praktinės priežiūros idėjos ir naujovės yra plėtojamos (toliau) ir kliniškai tikrinamos vietoje. Šiuo metu vykdomi tęstiniai projektai „Living Lab Limburg“ ir „Dalelių terapijos centras“.

Tyrimo koncepcija

„Sinergija ir susitikimas“ buvo raktiniai žodžiai, kuriuos klientas ir vartotojas naudojo renkantis projektavimo komandą. Ši idėjų įvairovė suteikė didžiausią galimybę pasiekti pagrindinius principus.

„Brains Unlimited“ fiziškai ir praktiškai sujungia švietimą, fundamentinius tyrimus ir pramonę. Šių skirtingų „kraujo grupių“ susitikimas yra būtinas norint pasiekti numatytą naujovę ir kaupti žinias. Priverstinis ir nepriverstinis kontaktas buvo svarbiausias pastato erdvinio organizavimo aspektas. Be to, projektavimo komanda buvo išrinkta remiantis „viso inžinieriaus“ principu, kad ji galėtų optimaliai reaguoti į reikalavimą kruopščiai parengti koncepciją iki pat paskutinių detalių.

Vieta ir tinkamumas

Planavimo prielaidas Mastrichto savivaldybės nurodymu suformulavo von Brandt Stadtplaner und Architekten. To pagrindas buvo 1990 m. Prof. OM Ungers parengtas „Randwyck Noord“ generalinis planas, kuriame siekiama sukurti pliuralistinę miesto struktūrą, naudojant temą „Stadt in der Stadt“. Ši tema apima ansamblių, turinčių ryškius erdvinius ryšius, kūrimą. Rezultatas yra "Raumformen, vom Einzelraum über die Raumgruppe bis zum Raumkomplex", kurie kartu sukuria "Mikrokosmos, in dem die Komplexität des Makrokosmos reflektiert wird". Priimta įvairialypė funkcijų, masto ir dizaino forma. Viešoji erdvė ir žaliosios struktūros yra svarbūs elementai siekiant aiškumo ir sanglaudos šioje srityje.

Svetainė yra pietiniame universiteto miestelio pakraštyje. „Brains Unlimited“ yra pirmasis projektas, kurio imamasi šiuo metu neišsivysčiusioje žemės juostoje, kurią riboja Oksforlanas ir Oeslingerbaanas - atitinkamai šiaurinėje ir pietinėje pusėse - bei Universiteitssingel ir P. Debeyelaan iš rytų ir vakarų.

Plėtros liniją didžiąja dalimi lemia du veiksniai: viena vertus, Oksforlano ir Oeslingerbaano pastato linija, kurią reikia išlaikyti, ir, kita vertus, esamas medžių medynas, supantis istorinę čiuožyklą, kuri taip pat turėjo būti išlaikytas. Ši čiuožykla naudojama kaip organizacinis elementas eismo valdymui svetainėje.

„Brains Unlimited“ yra pirmasis universiteto miestelis, turintis aiškų ryšį su žemės lygiu. Juk visų kitų pastatų pirmasis aukštas bus atviras visuomenei. „Brains Unlimited“ sąmoningai nukrypo nuo to, kad padidintų žmogiškąją dimensiją, kontaktą su išorine erdve ir vietovės gyvumą, kaip reikalingos sinergijos dalį.

Projektavimo koncepcija

Projektas pagrįstas pastatų elementų komplektu žalioje vidinėje zonoje. Šis pastato elementų ansamblis skiriasi savo aukščiu ir jam suteikiama architektūrinė detalė, išreikšta didele įvairove tam tikrame darnumo laipsnyje. Norint paremti miesto sienų įvaizdį ir heterologinę plėtrą sienose, pagrindinis pastatas iš pradžių suskaidomas į tris mažesnius „modulius“. Priešingai nei miesto sienos, šie moduliai yra šiek tiek nutolę vienas nuo kito, sukuriant mažesnių pastato elementų ansamblį.

Pastato elementų architektūrinis detalizavimas grindžiamas „vienybės įvairovėje“ tema. Šiuo tikslu visi grindų plytelių aspektai yra matomi kaip stačiakampiai ir sudaro stiprų „Leitmotiv“. Kaip ir „Domino“ žaidime, paskutinė uždėta plytelė perkelia pusę savo savybių į kitą plytelę ir tas pats metodas buvo priimtas statant įvairius ansamblio pastato elementus. Kiekvienas pastato elementas perima dalį ankstesnio pastato elemento, bet po to prideda savo aspektus, kad jie vis tiek išgautų savo individualų identitetą.

Pietiniame pastato bloke (pastato elementas A) yra SLIM inkubatorius ir centrinė vertikali prieiga prie ansamblio. Pastato elementas turi juostinę struktūrą su užpildu. Išsikišusios juostos pagamintos iš tamsiai pilkos spalvos surenkamojo betono. Pripildymo medžiagą sudaro du raudonai emaliuoti stiklinimo elementai, kurie yra išdėstyti atsitiktine tvarka vienas kito atžvilgiu. Rėmai pagaminti iš tamsiai rudo anoduoto aliuminio. Tarp juostų dedamos perforuotos aliuminio juostos. Tai tamsiai bronzos spalvos anoduoti. Juostelės veikia kaip vertikalios saulės užuolaidos ir suteikia pastatui tam tikrą elegantiškumą.

Šiauriniame bloke (pastato elementas B) yra Psichologijos katedra. Konstrukcija panaši į statybinio elemento A struktūrą. Pastato elementas labiau atsiskleidžia sodo pusėje, todėl turi užpilą, kurį sudaro alyvuotos Accoya medienos lentos. Vertikalios juostelės čia suprojektuotos šviesesnės bronzos spalvos.

Įėjimą į ansamblį suformuoja atskiras vieno aukšto pastatas. Pastatas sudaro ryšį tarp centrinės salės ir skaitytuvo laboratorijos. Įėjimo pastatas yra rezervuotas, abstraktus, sudarytas iš aliuminio juostų ir konstrukcinių stiklo paketų, sujungtų naudojant hermetiką. Savo ruožtu centrinė salė sudaro ryšį tarp pastato elementų A ir B; jungtis tarp pastato elementų. Tai skaidriai suprojektuotas tūris, kurį sudaro liekna aliuminio užuolaidų siena su stiklu. Priėmimo zona ir priėmimo funkcija yra šiame tome. Fizinis ryšys tarp pastato elementų A ir B sukuriamas naudojant tris vienas nuo kito išdėstytus tiltus, kurie nepažeidžia centrinės salės skaidrumo. Todėl ši salė sudaro sinergijos mazgą, kur visos kraujo grupės susitinka viena su kita. Salėje yra auditorija, espreso baras, registratūra, švietimo kabinetai, virtuvėlės ir sanitariniai kambariai.

Svetainės planas - spustelėkite, jei norite pamatyti didesnį vaizdą

Tvarumas yra neatsiejama dizaino idėjos dalis. Pirmiausia buvo įtraukta keletas pasyvių struktūrinių priemonių. Fasadas turi fiksuotus horizontalius ir vertikalius saulės žaliuzius, kad apsaugotų nuo tiesioginių saulės spindulių apkrovų rytiniuose, vakariniuose ir pietiniuose fasaduose. Tai taupo reikalingą aušinimo galią ir vartotojui garantuoja neribotą vaizdą. Taip pat buvo įvertintas kolonų ir be sijų pasirinkimas, atsižvelgiant į būvio ciklo sąnaudas. Kitos fasado medžiagos (stiklinimas ir konservuota mediena) buvo parinktos atsižvelgiant į jų poveikį aplinkai ir priežiūros reikalavimus.

Sistemų atžvilgiu taip pat įtraukta nemažai energijos taupymo priemonių. Tai apima šilumos atgavimą iš MR įrangos aušinimo, CO2 valdomą vėdinimą, natūralų vėdinimą, dienos ir šviesos reguliuojamą apšvietimą, apšvietimo šaltinių tipo pasirinkimą, pastato valdymo sistemos valdymą budėjimo režime ir kt. individualus planas (užmojis: „BREEAM Very Good“) buvo inicijuotas šiam projektui kartu su Nyderlandų žaliųjų pastatų taryba. Labai geras įvertinimas buvo pasiektas projektavimo etape.

Pirmo aukšto planas - spustelėkite, jei norite pamatyti didesnį vaizdą

Projektavimo procesas

„Brains Unlimited“ pradinis etapas įvyko bendradarbiaujant su Europos Sąjunga, Limburgo provincija, Mastrichto universitetu, MUMC +, „Siemens“, „Forschungszentrum Jülich“, universiteto turto skyriumi ir galutiniais vartotojais.

Savo organizacijoje universitetas paskyrė kompaktišką pagrindinę grupę, kuri praktiškai nepakito nuo vizijos formulavimo iki projekto pabaigos. Pagrindinę grupę sudarė galutiniai vartotojai ir turto skyrius.

Remiantis sudėtingų projektų vizija ir patirtimi, projekto komanda buvo išrinkta kaip „viso inžinieriaus“ komanda, tai reiškia, kad jai buvo paskirtas didelis vaidmuo. Projektavimo komanda tapo atsakinga už dizainą nuo kraštovaizdžio iki įrengimo. Labai mažai pasikeitė klientų komandoje ir projektavimo komandoje. Asmeninis dalyvavimas buvo būtinas norint stebėti projekto koncepciją ir pastato kokybę.

Skyrius - spustelėkite, jei norite pamatyti didesnį vaizdą

Projektavimo komanda ir rangovai

Konfigūruodamas projekto organizavimą ir pasirinkdamas konsultantus bei rangovus, universitetas visada stengėsi pasiekti integraciją ir kompaktiškumą. Dėl savo techninio sudėtingumo projektas „Brains Unlimited“ buvo padalytas į du paprojekčius.

Europos konkurso rezultatas buvo tas, kad „Siemens“, kaip moderniausios tyrimų įrangos tiekėja, buvo apdovanota „Scanner Lab“ projekto „Statyk ir statyk“ sutartimi. Wiegerinckas rūpinosi dizainu iki aplinkosaugos leidimo lygio, o paskui dalyvavo kaip estetinis konsultantas, kad visas projektas būtų architektūriškai detalus kaip vienas ansamblis.

Tuo pačiu metu buvo paskelbtas kvietimas dalyvauti konkurse dėl kitų pastato elementų. Buvo paprašyta penkių projektavimo komandų pateikti savo šio projekto viziją. Wiegerinckas sudarė kompaktišką projektavimo komandą kartu su „Arup“. Šiose dviejose įmonėse buvo atstovaujamos visos būtinos projektavimo disciplinos.

Pietinis aukštis - spustelėkite, jei norite pamatyti didesnį vaizdą

Projektavimo metu buvo nustatyta konkurso strategija ir rangovų atrankos kriterijai. Dėl to buvo paskelbtas vienos partijos konkursas ir sudaryta sutartis remiantis ekonomiškai naudingiausiu pasiūlymu, kuriame kartu buvo įvertinta kaina ir kokybė (planavimo ir veiksmų plano forma).

Tiek skaitytuvo laboratoriją, tiek pagrindinį pastatą suprojektavo kompaktiška komanda. Architektas, statybų paslaugų konsultantas, statybos inžinierius ir kraštovaizdžio architektas glaudžiai bendradarbiavo, kad pasiektų reikiamą pastato koncepciją. Kiekviena paskutinė detalė buvo aptarta ir sutarta siekiant stiprios integracijos ir aukšto lygio.

Vakarų aukštis - spustelėkite, jei norite pamatyti didesnį vaizdą